“Barselona Sözleşmesi" olarak isimlendirilen Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi’nin 22. Taraflar Konferansı taraf ülkelerin bakanları, temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin katılımı ile Ülkemiz ev sahipliğinde Antalya’da gerçekleştirildi.
4 gün süren COP22 Konferansı’nın 20 ülkeden 400’e yakın katılımcıyla gerçekleştirildi. Toplantılarda Akdeniz’deki kirlilik, biyoçeşitlilik kaybı, yabancı türlerin varlığı ve iklim değişikliği konuları tüm yönleriyle ele alındı. Ayrıca Akdeniz’in korunmasına yönelik 38 özel etkinlikte yapıldı.
COP 22’de Türkiye Çevre Etiketi olarak stand kurularak 4 gün boyunca tüm katılımcılara yazılı ve görsel materyaller ile sistemin tanıtımı yapılmıştır. Bu kapsamda Genel Müdürümüz Sayın Mehrali ECER, ulusal ve uluslararası katılımcılar ile basın mensuplarına Türkiye Çevre Etiketi hakkında bilgi vermiştir.
Sayın ECER konuşmasında özellikle; Türkiye Çevre Etiket Sisteminin ürün ve hizmetlerin çevresel özellikleri hakkında tüketicilere yanıltıcı olmayan ve bilimsel temelli bilgi sunulmasını sağlamak amacıyla kurulduğunu, bu sistemin çevre dostu ürün ve hizmetlerin “çevre etiketi” ile tanımlanmasına yönelik, gönüllülük esasına dayalı olarak çalıştığı ve Çevre Etiketi Yönetmeliğinin 66/2010/EC sayılı AB Eko-Etiket Tüzüğü ile uyumlu olarak hazırlanarak yayımlandığı üzerinde durmuştur.
Ayrıca; Çevre Etiketi Yönetmeliği’nin yayımlanmasından itibaren; tekstil, temizlik kâğıdı, seramik, elde yıkama bulaşık deterjanları, kişisel bakım ve kozmetik ürün grupları ile turistik konaklama hizmet grubu için Çevre Etiketi kriterleri yayımlanarak Çevre Etiketi başvuruları kabul edilmeye başlanıldığı, devamında; cam, boya ve cilalar, sert yüzey temizleyiciler, çamaşır deterjanı ve bulaşık makinesi deterjanı ürün grupları için çevre etiketi kriteri belirleme çalışmalarımızın “Türkiye Çevre Etiket Sisteminin Geliştirme Projesi” kapsamında devam ettiği ve ilerleyen dönemlerde farklı ürün ve hizmet grupları için Çevre Etiketi kriteri belirleme çalışmalarının da devam edeceğine değinmiştir.
8 Aralık Çarşamba günü “Akdeniz Bölgesinde Sorumlu Üretim ve Tüketimi Destekleyen Eko Etiket Uygulaması: Türkiye Çevre Etiket Sistemi” başlıklı yan etkinlik düzenlendi. Ulusal ve uluslararası düzeyde katılım sağlanan bu etkinliğimizde yürütmekte olduğumuz “Türkiye Çevre Etiket Sisteminin Geliştirme Projesi” yürütücüsü Prof. Dr. Ülkü YETİŞ konuşmacı olarak yer aldı.
Sayın YETİŞ konuşmasında şu hususlardan bahsetti:
Çevre Etiketi, benzerlerine göre daha az çevresel etkileri olduğu belirlenen ürün ve hizmetlere verilmektedir. Çevre etiketi kriterlerinin oluşturulmasında, her ürün/hizmet grubu için hammadde temininden oluşan atıkların yönetimine kadar yaşam döngüsünün her bir adımının çevreye olan potansiyel etkileri dikkate alınmaktadır. Bu çerçevede; doğal kaynakların sürdürülebilir tüketimi, her tür emisyonunun azaltılması, atık oluşumun en aza indirilmesi ya da atıkların geri kullanım/geri kazanımı seçeneklerinin uygulanıyor olması dikkate alınmaktadır. Çevre Etiketi almaya aday olan ürün/hizmetin; daha az çevresel etkiye sahip olmasının yanı sıra, hedef ürün/hizmet kalitesi standartlarını ve tüketicinin kullanım beklentilerini sağlaması da esas alınmaktadır.”