Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim
Genel Müdürlüğü

“TÜRKİYE ÇEVRE ETİKET SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ” AÇILIŞ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

11 Temmuz 2025
“Türkiye Çevre Etiket Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi” Açılış Toplantısı Gerçekleştirildi

              Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında “Türkiye Çevre Etiket Sisteminin (TÇES) Güçlendirilmesi Projesi”nin açılış toplantısı, Bakanlık Çevre ve İklim Salonu’nda yapıldı. Toplantıya kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri katılım sağladı.

              Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdür Yardımcısı Ömer Albayrak, 2018 yılında uygulamaya alınan TÇES’in sürdürülebilir üretim ve tüketimi teşvik eden önemli bir araç olduğunu vurguladı. Türkiye’de bugüne kadar 19 ürün/hizmet grubuna yönelik çevre etiketi kriteri belirlendiğini, 20 firmanın 562 ürünü için çevre etiketi belgesi aldığını ifade etti.

             Uluslararası Standartlarda Ulusal Sistem

              Albayrak, Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda Yeşil Mutabakat Eylem Planı çerçevesinde çevre etiketi sisteminin yaygınlaştırılmasının önemine dikkat çekerek, Birleşmiş Milletlerin yayımladığı “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” başlığı altında 2030 sonuna kadar ulaşılması hedeflenen 17 amaçtan bir tanesi de “Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim” eylemidir. Ulusal Çevre Etiket Sistemimizin küresel ölçekte geçerliliğinin güçlenmesi, tanınırlığının artarak markalaşması bizler için büyük önem arz etmektedir. Bu doğrultuda; Ekim 2022’de Ulusal Türkiye Çevre Etiket Sistemi Küresel Eko-Etiket Ağı’na tam üyeliği gerçekleşmiş olup, ulusal çevre etiket sisteminin uluslararası düzeyde geçerliliği sağlanmıştır. dedi.

              Dört Ürün Grubuna Yeni Kriterler

            “Türkiye Çevre Etiket Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında; ayakkabı ve deri ürünleri, ahşap yüzey kaplamalar, seramik sağlık ürünleri ve oyuncak olmak üzere 4 ürün grubunda çevre etiketi kriterleri geliştirilecek. Ayrıca, Turistik Konaklama Hizmetleri kriterlerinin güncellenmesiyle sürdürülebilirlik hedefleri desteklenecek.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır