Bakanlığımız uhdesinde, ODTÜ-Deniz Bilimleri Enstitüsü koordinasyonunda yürütülen Marmara Bütünleşik Modelleme Sistemi (MARMOD) Faz II Projesi” kapsamında 13 Aralık 2023 tarihinde ODTÜ Ankara Kampüsünde Proje Kapanış Çalıştayı düzenlenmiştir.
Bakanlığımızca Marmara Denizi’ndeki mevcut durumu anlamak ve alınabilecek önlemler için eylem planı önerileri geliştirmek için ODTÜ-Deniz Bilimleri Enstitüsü ile Marmara Bütünleşik Modelleme Sistemi (MARMOD) Projesi serileri başlatılmıştır. MARMOD FAZ I Projesi 2017 yılında tek boyutlu model ve eylem planı öneriler sunularak kısa dönemde tamamlanmıştır. MARMOD FAZ II projesi ise 2021-2023 yılları arasında ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğümüz yürütücülüğünde ODTÜ-Deniz Bilimleri Enstitüsü işbirliği ile tamamlanmıştır.
Çalıştay açılışı; Genel Müdür Yardımcımız Sayın Haluk Şahin YAZGI ve ODTÜ Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Mehmet T. ZEYREK tarafından gerçekleştirilmiştir. Proje yürütücülüğünü yapan Laboratuvar Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanımız Sayın Necim ŞEYBAN ve ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Sayın Prof. Dr. Barış SALİHOĞLU tarafından kapanış gerçekleştirilmiştir. Çalıştaya, kamu kurum ve kuruluşları, belediyelerden birçok üst düzey bürokrat, üniversiteler ve araştırma enstitülerinden bilim insanları, araştırmacılar ve temsilcilerden oluşan yaklaşık 100 kişi katılım sağlamıştır.
Çalıştayda; öncelikle Marmara Denizimizin güncel çevresel durumu hakkında bilgi verilmiştir. MARMOD FAZ II Projesi sonucunda oluşturulan Marmara Denizinin gerçeğe yakın simüle eden “Dijital İkiz”in ilk versiyonu çalışmaları hakkında bilgi verilmiştir.
Marmara Denizi için ulusal kaynaklarla geliştirilen üç boyutlu model uygulaması, Dijital İkiz çalışmaları ve modelde yer alan senaryoları da kapsayacak şekilde denizel baskılar ve projede geliştirilen bütüncül ve sorumlukların paylaşıldığı iyileştirme planları ve önlemler Marmara Denizi yararlanıcıları ve paydaşları ile paylaşılmıştır.
Marmara Denizinin oksijen seviyesinin iyileşmesi ve iyi kalite deniz ekosisteminin Marmara'da tekrar gelişmesine imkan sağlanabilmesi için besin elementleri yüklerinin azaltılmasına yönelik eylem planı önerileri sunulmuştur.
Marmara Denizinin durumunun iyi seviyeye gelmesine yönelik olarak eylemlerin ve faaliyetleri bölgede yer alan kurumlarca ortak bir çerçevede ve işbirliğinde yürütülmesi hususlarına vurgu yapılmıştır.