Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü (ÇEDİD) ve TÜBİTAK-MAM iş birliği ile Kirletici Salım ve Taşıma Kaydı (KSTK) sisteminin geliştirilmesi ve kapasitesinin artırılması amacıyla yürütülecek olan “KSTK Uygulamalarında İdari ve Teknik Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi-Faz I”in açılış toplantısı yapıldı.
Ankara’da gerçekleşen toplantının açılışı, ÇEDİD Genel Müdür Yardımcısı Fatih Ekmekçi’nin konuşmasıyla başladı. Endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan kirletici salımının izlenmesi ve kayıt altına alınmasının önemine dikkat çeken Ekmekçi, “Endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan kirletici salımının izlenmesi ve kayıt altına alınması; çevre politikalarımızı belirlemek, çevresel yatırımların doğru yönlendirilebilmesi ve çevresel tedbirlerimizin takibi açısından kritik öneme sahiptir. Proje, KSTK Sistemimizin gelişmesine, böylelikle çevreyi koruma çabalarımıza büyük katkı sunacaktır.” ifadelerini kullandı.
Sektörün ihtiyaçlarına uygun çözümler geliştirmek için iş birliği yapılacak
Proje ile mevcut KSTK sisteminin güçlendirilmesi ve tüm paydaşlarla daha etkili bir izleme, raporlama mekanizması oluşturulması hedefleniyor. Öte yandan AB Müktesebatı olmak üzere, taraf olunan uluslararası KSTK mevzuatı uyum çalışmalarına ve gerçekleştirilecek raporlamaların verimliliğine katkı sağlaması da projenin öncelikli hedefleri arasında yer alıyor.
Projenin Yol Haritası
Projede yer alacak pilot tesislerle, sektörün ihtiyaçlarına uygun çözümler geliştirmek için iş birliği içerisinde çalışılarak proje ile KSTK raporlamasının iyileştirilmesine yönelik metodoloji oluşturulacak. Enerji, metal ve madencilik sektörleri arasından belirlenecek alt faaliyetlerden kaynaklanan her bir KSTK kirleticisi için ölçüm, hesaplama, tahmin metotları belirlenecek. Pilot tesisler için KSTK kirletici raporları çalışılacak. KSTK raporlayıcıları için hesaplama formatları, belgeleri oluşturulacak. KSTK verisinin kalite kontrol ve güvencesi çalışmaları için standart operasyonel prosedürler oluşturulacak. Eğitimler (KSTK raporlaması ve proses eğitimleri) gerçekleştirilecek.