İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu Bakan Kurum Başkanlığında Toplandı
İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu’nun ilk toplantısı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum başkanlığında İzmir’de yapıldı. Toplantıda, Bilim Kurulu üyeleriyle çalışma gruplarının oluşturması ve acil eylem planının hazırlanması kararlaştırıldı. Bakan Kurum, “Eylül ayı sonuna kadar acil eylem planını ortaya koyacağız” dedi.
İzmir Körfezi’ndeki balık ölümlerinin ve çevre kirliliğinin sebeplerinin araştırılması ve önlenmesi amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde Bilim Kurulu oluşturuldu. Bilim Kurulu’nda TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy’un yanı sıra 9 üniversiteden 20 bilim insanı yer aldı. Bilim Kurulu üyeleri görüş ve önerilerini Bakan Kurum başkanlığında toplanan “İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu”nda sundu. Toplantıya, Bilim Kurulu üyelerinin yanı sıra milletvekilleri, bölge belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşları ile STK ve oda temsilcilerinin de arasında olduğu yetkili isimler katıldı. Toplantıda Bilim Kurulu üyeleriyle çalışma gruplarının oluşturması ve acil eylem planının hazırlanması kararlaştırıldı.
“Sürecin takipçisi olacağız”
Toplantı sonrası konuşan Bakan Kurum, eylül ayı sonuna kadar İzmir Körfezi’yle ilgili acil eylem planının açıklanacağını duyurdu. Koordinasyon Kurulu toplantısında alınması gereken tedbirleri ve yapılacak işlemlerin istişare edildiğini ifade eden Bakan Kurum, “Kanunun, yönetmeliğin tarif ettiği şekliyle belediyelerin sorumluluklarını belediyelere, varsa diğer kurum ve kuruluşların, sivil toplum kuruluşlarının, OSB ve sanayi kuruluşlarının yapması gerekenleri de tarif edecek şekilde eylül ayı sonuna kadar acil eylem planını ortaya koyacağız. Bu eylem planında ilgili kurumların sorumlulukları net bir şekilde tarif edilecek. Ve bu sorumluluklar çerçevesinde de yapılması gereken projeler inşallah hızlı bir şekilde hayata geçecektir. Biz bakanlık olarak bu sürecin takipçisi, denetleyicisi, yol göstericisi olmaya devam edeceğiz” dedi.
Çiğli atık su tesisinin kapasitesi artırılmalı
İzmir Körfezi’nin kaderine terk edilmeyeceğinin altını bir kez daha çizen Bakan Kurum, bugüne kadar konuşulan projelerin 2010’dan bu yana hayata geçirilemeyen projeler olduğuna dikkat çekti. Bilim insanlarıyla farklı alanlarda çalışma gruplarının oluşturulacağını açıklayan Bakan Kurum, Körfez için ilk etapta yapılacakları şöyle sıraladı:
İzmir Körfezi'ne akan dereler ıslah edilecek. Buralarda organik tarım planlanacak. Yine atık su ve yağmur suyunun ayrıştırılmasına ilişkin hızlı çözümler ortaya konulacak. Buradaki sirkülasyon kanalına ilişkin tarama faaliyetleri ilgili kurumlarca yapılacak. Kara kaynaklı kirliliklerin önlenmesine ilişkin adımlar atılacak. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nin 4. etabın tamamlanmasına ilişkin Büyükşehir Belediyesi'nin hızlanmasını söyledik. Yeni etapların da yapılması gerektiğini yine ilgili belediyemize hatırlatmış olduk.
Bakan Kurum bilim insanlarıyla birlikte yürütülecek sürecin takipçisi olacaklarını belirterek, “Güzel İzmirimizi gelecek nesillere aktaracak adımların yol göstereni olmaya devam edeceğiz” dedi.