Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim
Genel Müdürlüğü

Ege ve Akdeniz Bölgesel İzleme ve Değerlendirme Çalıştayı Başarıyla Düzenlenmiştir.

17 Haziran 2019

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan ve TÜBİTAK-MAM koordinasyonunda gerçekleştirilen 2017-2019 dönemi “Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Programı  (DEN-İZ)” kapsamında Akdeniz ve Ege Denizi izleme çalışma sonuçları ve denizel baskıların ilgili taraflarlarla paylaşılması amacıyla 10-11 Haziran 2019 tarihleri arasında İzmir ilinde Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde “Ege ve Akdeniz Bölgesel İzleme ve Değerlendirme Çalıştayı” düzenlenmiştir.

TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdür Yardımcısı Haldun KARAN ve Ege Üniversitersi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Uğur SUNLU tarafından açılış ve tanıtım konuşmaları yapılmıştır. Açılış konuşmalarını takiben Bakanlığımızca yürütülen deniz izleme çalışmalarının tanıtıldığı kısa bir film gösterilmiştir ardından Bakanlığımız ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünce  Akdeniz ve Ege Denizi için UNEP/MAP İzleme Programı (IMAP) ve Bakanlığımız İzleme Çalışmaları hakkında bilgiler içeren bir sunum gerçekleştirilmiştir. 

Farklı kamu kurum, kuruluşlarından ve üniversitelerden yaklaşık 50 uzmanın  katılımları ile gerçekleştirilen çalıştay kapsamında ilk gün; Ege Denizi ve Akdeniz’in Makrozoobentik Özellikleri, Ege Denizi ve Akdeniz Makroflora Durum Değerlendirmesi, Sürdürülebilir Çevre Dostu Balık Çiftlikleri Sisteminin Oluşturulması Projesi , Akdeniz ve Ege Denizi’nde yabancı türlerin yayılımı, bilinen vektörler hakkında değerlendirmeler içeren sunumlar  yapılmıştır. İkinci gün ise,  Akdeniz’in Güncel Ötrofikasyon Durumu ve Baskılar, Sediman ve Biyota da Kirletici Seviyeleri,  gerçek zamanlı izlemeler hakkında sunumlar yapılmış ayrıca Akdeniz & Ege Denizi için Yol Haritası’na ilişkin Bakanlıklar, Belediyeler, Araştırma Kurumlarının ve diğer kurumların yürütmekte oldukları ve planladıkları çalışmalar ile projelerin anlatıldığı bir panel gerçekleştirilmiştir.

 

Çalıştay’da Akdeniz’in korunmasına yönelik çalışmaların paydaşlarla entegre olarak çok yönlü ele alınması gerekliliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen izleme çalışmalarının Akdeniz de gereken önlemleri alabilmek ve bilimsel çalışmalara imkan sağlamak bakımından önem arz ettiği ortaya konulmuştur. Büyük ölçüde AB ve diğer uluslararası izleme gereklerini karşılayan ve 353 istasyondan oluşan geniş izleme ağı ile Bakanlığımızca yürütülen deniz izleme çalışmaları beğeniyle karşılanmıştır.

Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Programı hakkında tanıtım filmine ulaşmak için tıklayınız.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır